___

2015, Short listed / Europan Graz

previousnext

Graz in Transition (in cooperation with Nikolas Kichler, Paul Adrian Schulz)

The aim of this contribution for the urban development area Main Station West in Graz is to create a district that thinks the city adaptable - on one hand in flexible spaces and on the other hand it can also be designed by the future residents themselves. As a special hub in the city, our design opens the heartland to the west and passes into the Park already conceived in the 2008 proposal. The design responds to the noise pollution, which comes from the track side. It is closed by a line of slabs to the east, while two high-rise buildings opposite the train station mark and emphasize the urban development area. In the line of slabs offices are located east side. The living spaces are located west where they are protected from noise. The folding of the wings of the buildings to the west forms common spaces between offices and living areas with south orientation and a view onto the green courtyard area of the site. The levels are partly intended as residential which can be single storey units, duplex or triplex units, where missing levels can be set up in the DIY process of the users and makers themselves. On the other hand, the office areas are designed as urban shelves (Raumrohlinge), which are flexible and can be modified within a grid of columns. Inside the area, there is the core of the DIY City, the centre of self-organization and sharing with FabLab, Food Coop, Library of Tools, Start-ups and research facilities of the Graz University of Technology, just to name a few. The FabLab is also accessible via the existing railway hall of ÖBB, which is kept and used for material delivery. On top of the centre of self-organization there is a kindergarten which provides green spaces and a huge playground for children of commuters. The existing buildings on the Waagner-Biro-Straße can remain optional or be subsequently supplemented or replaced by denser typologies. The southern end forms a lower section surmounted by a large greenhouse where vertical gardening and Aquaponics can be accommodated.In the northern part public spaces are located. The underpass enters the site between the two iconic skyscrapers, leading straight into the park and northwards to the newly created square at the water tower and the other underpass. The junction of the two paths is marked by the free standing building, containing an outdoor urban stage, a hostel in the upper floors, a lounge in the basement and a publicly accessible roof terrace with views to the upcoming park and the city centre.

previousnext
Europan Graz
Europan Graz
Europan Graz
Europan Graz
Europan Graz

Documents